BFC Szezon után, szezon előtt – értékelő beszélgetés Domján Attila vezetőedzőnkkel és Bozai Attila asszisztensedzőnkkel

Csapatunk az előkelő 5.helyen zárta a Merkantil Bank NB II 2021/2022-es szezonját. Hogy értékelitek a bajnoki szereplést?

D.A.: Úgy gondolom, hogy az előzetes várakozáson felül szerepeltünk. Az elsődleges célkitűzésünk a biztos bennmaradás volt, és hogy hátrafelé ne nagyon kelljen tekintgetni. A télen már lehetett érezni, hogy ebben a szezonban több is lehet, még akkor is, hogy a Cipf Dominik elment, aki meghatározó szerepet töltött be a csapatban. Mondhatjuk, hogy hiányoztak is a góljai. A védelmünket mindenképpen ki kell emelni, egész évben szerintem nagyon megbízható teljesítményt nyújtottak. 16 meccset hoztunk le nullára a kapott gólok tekintetében. Ez nagyban befolyásolta, hogy jó pozícióban tudtunk végezni.

B.A.: Szerintem mindketten különös várakozással tekintettünk a szezonra, hiszen előtte NB III-ban Iváncsán dolgoztunk évekig, és láttuk, hogy a Siófok az utolsó fordulókban tudta bebiztosítani a bennmaradását a másodosztályban. Abból a csapatból többen távoztak, akik korábban húzóembernek számítottak, úgyhogy volt bennünk egy komoly várakozás, hogyan mennyire sikerül majd a csapatot úgy összeraknunk, ahogy szeretnénk, ami egy osztállyal lejjebb jól működött. Számunkra korábban is, és most is fontos volt, hogy szerettünk volna egy jó csapatot kialakítani. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez sikerült. Nagyon jó társaságot tudtunk összekovácsolni, akik végig egy irányba húzták a szekeret, és talán ennek is volt köszönhető, hogy a szereplésünk jóval a várakozás feletti volt. Az 5.helyet bárki aláírta volna a szezon előtt, de voltak olyan mérkőzések, amelyek felettébb bosszantóak voltak, mert nem sikerült behúznunk, ráadásul pont azok ellen a csapatok ellen, akik a tabella utolsó harmadában végeztek. Természetesen volt bennünk hiányérzet emiatt, de voltak olyan meccsek, amikor olyan bravúrt csináltunk, amivel kevesen számoltak. Tavasszal egy nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt tudott a csapat nyújtani. Ahogy Bozsó is említette a védekezésünk nagyon rendben volt, az előrejátékban azért volt hiányérzetünk, mert viszonylag kevés gólt lőttünk.

D.A.: Nem volt egy olyan meghatározó játékosunk, akire mindig lehetett volna számítani, hogy benne van a gól. Akik előttünk voltak csapatok, ott azért mindig volt egy-egy játékos, aki meghatározó volt ilyen szempontból. Az viszont jó, hogy amit lőttünk, az jól eloszlott.

B.A.: Sok játékosunk volt, aki gólokat tudott lőni, viszont nem volt egy olyan játékosunk se, aki 10 gól fölé tudott volna menni, ami valószínű plusz pontokat eredményezhetett volna.

Említettétek a bravúrgyőzelmeket. Melyik volt számotokra a legkedvesebb vagy legfontosabb?

D.A.: A szezonra ha visszagondolok, nekem mindenképpen kedves emlék a szegedi győzelem, mert ott nem szerencsével nyertünk, hanem egy olyan teljesítményt nyújtottunk, ami után a 3 pont megérdemelt volt. De igazából minden győzelemnek megvan a maga jelentősége, fontossága. Győzelem és győzelem között nem nagyon szoktunk különbséget tenni. Nagyon nehéz mindenkit megverni ebben az osztályban, szervezett, jó csapatok vannak, és nagyon kiegyensúlyozott ilyen szempontból a bajnokság. De ha mégis ki kell emelni, akkor a szegedi és a hazai Győr elleni győzelem lennének azok, mert ezen a két meccsen játszottunk szerintem kifejezetten látványosan és jól.

B.A.: Tudnék én is több meccset kiemelni. Nekem az egyik ilyen jó érzés a szombathelyi sikerünk volt, hiszen akkor átvariáltuk a csapatot. Mindig úgy kommunikáltunk a csapat felé, hogy nem 11 játékosban gondolkozunk, hanem számunkra tényleg fontos a 15., 16., 17., 18. játékos is. Azon a mérkőzésen egy teljesen más összeállításban játszottunk, egy hétközi forduló volt, és teljesen megrotáltuk a brigádot sokak megrökönyödésére. Sokan féltették is a csapatot, mi viszont bíztunk a játékosainkban, és azok akik előtte kevesebb lehetőséget kaptak bizonyították, hogy lehet rájuk számítani. Ebben az osztályban én is azt vallom, amit a Bozsó, minden győzelmet meg kell becsülni. Minden győzelemnek nagyon nagy értéke van, hiszen nagyon kiegyenlített a mezőny. Ugyanúgy tudtunk örülni egy szolnoki sikernek is, amikor esetleg lehet kevésbé jó játékkal tudtunk nyerni. Nyilván mindig annak az örül az ember a legjobban, ha a győzelem jó játékkal párosul, mint például az említett Szeged vagy Győr elleni mérkőzés. Véleményem szerint még a Vasas elleni idegenbeli döntetlen is kiemelhető, mert annak ellenére, hogy nem nyertünk, megmutattuk, hogy a bajnoknak is méltó ellenfelei tudunk lenni.    

Hogy sikerült a felkészülés, mindennel a tervek szerint tudtatok haladni, ahogy szerettétek volna?

D.A.: Ahogy szokták mondani, elvégeztük a munkát, amit elterveztünk. Bennem nincs hiányérzet, mert úgy gondolom mennyiségben és minőségben is megcsináltunk mindent, amit a felkészülés előtt kigondoltunk és szerettünk volna. Gyors volt ez az időszak és rövid, gyorsan lepörgött, ami szerintem a játékosoknak is jó, mert gyorsan itt van a bajnoki rajt. Szerintem könnyű dolgunk volt, mert a játékosok végig motiváltak voltak. Ilyen szempontból egy edzőnek tényleg így öröm edzést vezényelni, amikor motivált kerettel tud dolgozni és feladatokat véghez vinni. Akkor se volt semmi morgás vagy probléma, amikor esetleg egy száraz futás volt. Mindenki jól beleállt a munkába, és teljesítette a dolgát.

B.A.: Úgy gondolom, hogy kicsit az eleje indult nehézkesebben, amikor rengeteg próbajátékos volt. Volt olyan, hogy kimentünk edzeni 28-30 fővel. Az első vagy másfél hét telt így, de akkor is el tudtuk végezni azt a munkát, amit szerettünk volna. Én is azt gondolom, hogy a csapat nagyon jól reagált az edzésekre, maximális hozzáállással csinálták a dolgukat, bármit kértünk. Mi úgy látjuk, hogy jó irányba megy a csapat, együtt van a csapat, nagyon jó  a társaság, nagyon motivált mindenki, de hát tudjuk, hogy a puding próbája az evés, úgyhogy majd a bajnokság során fog kiderülni, hogy amit elvégeztünk és láttunk a felkészülés folyamán, amik jól működtek az edzőmeccseken, az valóban működőképes-e. Amiben hibát láttunk, azt próbáljuk kijavítani az első bajnokiig. Bízunk benne, hogy ismét egy sikeres szezont tudhatunk majd magunk mögött.

A csapat Bükön edzőtáborozott, és az ilyen programnak is összekovácsoló ereje van. Ez most is elérte célját, jó hangulatban telt?

D.A.: Valóban mindig jó kiszakadni a monoton környezetből egy felkészülés alatt. Nagyon jó  körülmények között tudtunk dolgozni Bükön, és fontos az is, hogy az új játékosokat egy kicsit jobban megismertük, ők is minket, a csapat is egymást. Szeretünk edzőtáborba menni, és most is hasznos volt minden szempontból.   

B.A.: Sokan, akik nincsenek benne a csapatsportágakban, nem értik, hogy mi értelme van edzőtáborba elmenni, főleg itthon nyáron. Nagyon fontos az új játékosok beépítése miatt, mi edzők is, a stábtagok is napi szinten 24 órában együtt vagyunk a játékosokkal, sokkal jobban megismerhetjük őket. A hétköznapok során amikor vége az edzésnek, többnyire mindenki megy  a saját dolgára, ott pedig reggeltől estig együtt voltunk. Több időnk jutott arra is, hogy külön-külön is tudjunk a játékosokkal foglalkozni. Ez az elmúlt években mindig jól sikerült. A téli törökországi és a mostani Bükön töltött edzőtábor is elérte célját, és jó állomás volt a felkészülés menetében.  

Hétvégén indul a Merkantil Bank NB II újabb szezonja. Mit vártok a mezőnytől, az idei bajnokságtól?

D.A.: Amit én érzek, és az ember ugye benne volt, nyomon követtük a másodosztályt, azért próbálnak szűkíteni a létszámon, mert kettészakadt a mezőny.  Mindig volt 2-3 csapat korábban, akik elszakadtak a többiektől, és gyorsan eldőltek a lényegi dolgok, főleg hátul, ami viszont most már az előző szezonban nem volt igaz. Itt az utolsó fordulóban is még komoly esélye volt szinte az összes csapatnak, hogy bennmaradjon. Nem feltétlen biztos, hogy ez a létszámcsökkentés jó, mert itt legalább a magyar játékosok és a fiatalok szerepelhetnek. 2 fix csapat kiesik, 3 osztályozót játszik. Biztos, hogy kiélezett lesz a küzdelem, ugyanúgy ahogy tavaly. Végig versenyben lesznek a csapatok, mert nagyon pici különbségek vannak, főleg ha a hátsó 10-12 csapatra gondolok, akik hasonló anyagi lehetőséggel állnak neki a bajnokságnak, és ez végig érződni fog. Pont a Diósgyőrrel kezdünk, amely szerintem az egyik nagy esélyese a bajnoki címnek. Ide sorolható szerintem az MTK, a Gyirmót. Nagyon komolyan erősített a Győr, a Szombathely és a Nyíregyháza, tehát idén is várható meglepetés csapat, mert minden évben van ilyen, aki a végén ott van a dobogó közelében. Azt várom, hogy nagyon kiélezett bajnokság lesz, és nagyon a végén fognak eldőlni a lényegi dolgok.

B.A.: A tavalyi év is bizonyította, hogy az NB II az egyik legkeményebb bajnokság Magyarországon. Itt a csapatok a legkevésbé mehetnek biztosra az ellenfelekkel szemben, teljesen mindegy, hogy például a 2. játszik a 16.-kal. Az összes meccs éles volt. Az idei szezont még keményebbnek gondolom, hiszen láthattuk az átigazolásoknál, hogy van 7-8 csapat, ahol elég komoly gazdasági háttér van mögöttük. Ez a 7-8 csapat biztos, hogy versenyben lesz a feljutásért. Nem gondolom, hogy lesz közöttük olyan, amelyik annyira ki fog emelkedni, hogy toronymagasan meg fogja nyerni a bajnokságot. Biztos vagyok benne, hogy a szezon végéig éles lesz a harc. Ugyanezt gondolom a hátsó régióról is. A maradék 10-12 csapat szinte hasonló játékerőt képvisel. A tavalyi évhez hasonlóan itt is az utolsó fordulóig izgalom lesz, ahogy a feljutásért, a dobogós helyekért, úgy a bennmaradásért is. Ahogy Bozsó is említette, 3 csapat osztályozót játszik, 2 kiesik, tehát 5 csapatot biztosan meg fog csapni a kiesés szele, ezáltal még izgalmasabb lesz az idei év.   

Mit vártok a csapat szempontjából az idei szezontól?

D.A.: Mindenképpen szeretnénk olyan pozícióba lenni, hogy a hátsó 4-5 csapattól tisztes távolságra legyünk, és ne kelljen hátrafelé tekintgetni, és azon izgulni, hogy esetleg oda tudunk sodródni ebbe a hátsó régióba. Motivált, fiatal játékosokat kerestünk, számunkra a piacon ők elérhetőek. Soha nem nagy nevekben gondolkodunk, hanem inkább bizonyítási vággyal teli fiatal játékosokban, akik lendületesek, akár alacsonyabb osztályból is.

B.A.: A tavalyi jó szereplésnek köszönhetően megnövekedett az érdeklődés a játékosaink iránt, ami természetes dolog, mert ha jól teljesítenek, lesz igény a játékukra más csapatoknál is, olyan helyeken, ahol nagyobb célokat is ki tudnak tűzni. Ezáltal több meghatározó játékosunk is távozott a nyár folyamán. Mindenkit nem tudtunk sajnos megtartani, de ettől függetlenül azt gondolom, hogy az új játékosokkal egy nagyon motivált csapatunk lesz idén is. Egy biztos: egy olyan BFC Siófokot fognak látni a szurkolóink, akik minden meccsen az utolsó töltényig fognak harcolni a pályán. Tavaly is bizonyítottuk, hogy azért nem csak harcolni tudunk, hanem játékban is mást képvisel ez a csapat, mint ami az elmúlt években jellemző volt, hiszen felvállaltuk az előrefutballt. Idegenben is nagyon sok mérkőzésen felvállaltuk a saját játékunkat, a magas presszinget, ami az idei évben is jellemző lesz a csapatunkra. Nagy kérdés, hogy ezzel a fiatal csapattal meddig tudunk jutni. Az NB II-ben az egyik ha nem a legfiatalabb átlag életkorú csapat leszünk. Van az új játékosok között olyan, akik az előző klubjukban perememberek voltak, de mi hiszünk bennük és megpróbáljuk megadni nekik a lehetőséget, hogy elérjék a saját maguk által kitűzött célokat is. Mindenképpen jó lenne az első 10 között végezni, de tudjuk, hogy ez iszonyú nehéz lesz, nehezebb, mint a tavalyi 5.helyezést elérni.

Mit vártok a Diósgyőr elleni nyitómérkőzéstől?

D.A.: Egy Diósgyőr ellen mindig élmény játszani. Biztos, hogy nagyon sok szurkoló lesz a mérkőzésen mindkét oldalon. A hangulatra biztosan nem lehet majd panasz. Amit várok, amiket edzéseken is tapasztaltam, hogy egy nagyon motivált, fiatal, lendületes csapatot szeretnék látni, aki a győzelem esélyével tud pályára lépni minden csapat, így a DVTK ellen is. Első forduló, Diósgyőr, de bárki jönne, mindenképpen győzelemre fogunk játszani. Az első fordulóban is, meg a többi mérkőzésen is, ahogy ezt tavaly is tettük.   

B.A.: Vasárnap a bajnoki cím és a feljutás egyik legesélyesebb csapatát fogjuk fogadni. Nagyszerű szurkolótábor áll mögöttük és biztos rengetegen el fogják őket kísérni ide a Balatonpartra. Ismerjük őket, tudjuk az erényeiket, de mindig jellemző volt ránk, hogy bármilyen osztályban dolgoztunk, mi minden meccsen győzelemre játszottunk. Soha nem volt jellemző, hogy betoltuk a buszt a kapu elé, és megpróbáltunk 0:0-val kihúzni egy-egy mérkőzést. Tavaly volt néhány döntetlenünk, 0:0, de akkor se azért, mert csak a védekezésre koncentráltunk. Biztos, hogy győzelemre fogunk mi is játszani, egyértelmű, hogy a Diósgyőrnek is ugyanez lesz a célja, úgyhogy akik kilátogatnak szurkolók, biztosan jó mérkőzést fognak látni.    

 

2022.07.29. 20:31

Vissza

Tabella

 •   M GY D V P
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

BFC Siófok Sportszolgáltató Kft.

H-8600 Siófok, Révész Géza utca 11.

Telefon: 06/84/ 311-536

E-mail: info@bfc-siofok.hu